Kostin Anne
173

Ehdokas somessa

Kostin Anne

Ikä: 37

Hoiva-avustaja

Eurajoki

Maaseudun rauhassa viihtyvänä ja monipuolisesti ajattelevana hoiva-avustajana nyt oli hyvä hetki lähteä mukaan aluevaaliehdokkaaksi. Sydäntäni lähellä on sote-asioiden lisäksi kaikki lapsiperheiden arkeen liittyvät aiheet. 

Sote-sotku on mennyt jo pitkän aikaa väärille teille, sillä ongelmien osoittelu ja syyllisten etsiminen ei ole kehittämistä. Sosiaali- ja terveyspalvelut koskettavat meistä ihan jokaista läpi elämän ja siksi toki aihe kuumentaakin tunteita. Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista on vaihtaa keppi porkkanaan ja turvata sote- alan yrittäjille työrauha. Yrittäjän velvollisuus alasta riippumatta on turvata oman työnsä laatu ja sote-alalla siitä on menty kauas luomalla uusia pakotteita, rajoituksia ja määräaikoja. Kuitenkin lain lisäksi alaa säätelevät monet säädökset, suositukset, ammattijärjestöt, etiikka ja kansalaisten mielikuvat eli yrittäminen alalla on jo itsessään vaikeaa ilman pieleen mennyttä brändäystäkin. 

Lisäksi peruspalvelujen osalta painottaisin enemmän palvelusetelien, tukien ja mahdollisuuksien opastamista käyttäjille kuin heristäisin nyrkkiä palveluntuottajille. Usein kuitenkin negatiivisen kokemuksen takana on väärinkäsitys tai huonosti hoidettu informointi. Pitkällä aikavälillä säästetään molempien osapuolten aikaa että rahaa ohjaamalla palveluiden käyttäjiä oikeiden palveluiden pariin mahdollisimman tehokkaasti. Myös yhdistelemällä vanhoja toimintamalleja uusiin voidaan saada aikaan monia hyviä ja kustannustehokkaita keinoja turvata hoitoonpääsyä sekä ylläpitää terveyden säilymistä mahdollisimman hyvänä. 

Lapsiperheiden osalta kaikki sosiaalipalvelut on turvattava ja niiden jonoja lyhennettävä. Myös varhaisessa vaiheessa havaittuihin ongelmiin niin kasvun kuin kehityksenkin osalta on oltava resursseja ja osaamista puuttua. Lapsilla on oikeus kasvaa turvallisessa ja välittävässä ympäristössä, saada tarvitsemaansa tukea ja ohjausta sekä olla lapsia mahdollisimman pitkään. Politiikkaan pääsee kyllä mukaan myöhemminkin : )

Jos saan äänesi, saat varmasti omani – sydän ja maalaisjärki on mukana.